מידעון 1 סתיו תשעא

להורי החטיבה הצעירה שלום

בשכבת א'

כבר חלפו להם כמעט חודשיים עמוסים חגים וחופשים התחלות וריגושים.

שוחחנו על חגי תשרי ,שרנו שירים והיינו מופתעים מאד לקבל בתיבת הדואר בכתה אגרות ברכה מכם ההורים.

במפגשי בוקר למדנו להכיר אחד את השני דרך סיפורים אישיים, שוחחנו על כללי התנהגות בכתה במרחב ובהפסקות, יחסים חברתיים בין הילדים מהי הדדיות מה אני יכול לתת לקבוצה ומה אני מקבל מהקבוצה.

מפגשי בוקר היו זמן מצוין לגבש חוקים שחשובים להתנהלות בקבוצה לדוגמא האם אפשר להכנס לפעילות אם הגעתי באיחור? מה קורה אם אני ממש צמא בזמן מפגש? ועוד שאלות...

בימי שני החלטנו שאנו נפגשים למפגש שכבתי משותף ומשוחחים ביחד או משחקים או יוצאים לטיול .

שיחקנו משחקי היכרות ובדקנו מה כולנו אוהבים לעשות ומה חלק מאיתנו ממש לא אוהבים לעשות.

במרחב למדנו להכיר ילדים משכבת א ו-ב לשתף פעולה יחד במשחקים , קריאת סיפורים,עבודות יצירתיות. משחקי שולחן ושיחות אישיות וקבוצתיות בכל מיני נושאים מזדמנים שהילדים או שאנו מעלים.

בהפסקות מידי פעם הלכנו לבקר את "הגנים " ואת עופ שהיא עופרי הגננת ואת מירב ,רוית וסמדר.

בנינו מערכות עם החונכים האישיים שלנו והכרנו עוד מורים שילמדו אותנו חוץ מצוות החטיבה הצעירה. הצטרפנו לוועדות השונות בבית הספר.

הספקנו אפילו לחגוג בשמחה ימי הולדת.

נפגשנו עם כתות ב' ושוחחנו איתם ולמדנו מהם מהו חונך אישי ?מה עושים במפגש הורה חונך ילד. שוחחנו על הזמנים בהם אנחנו נפגשים עם חברים .מהם מפגשים עם חברים בביהס? ומהם מפגשים אחהצ עם החברים ?.בדקנו מהם ההבדלים בין מפגשים מתוכננים ובין מפגשים אקראיים שלא יזמנו ... ובכלל ראינו שממש כיף להיות עם הילדים הגדולים האלה.

שוחחנו על יצחק רבין ז"ל מי הוא היה ? מה הוא אהב לעשות והרצח שלו שהוא פגיעה חמורה בחופש הדיבור ואהבת האדם, ועברנו יום מרגש ומלא תוכן ביום הזכרון ליצחק רבין.


בשכבת ב'

לשכבה שלנו נוספו השנה שלושה ילדים חדשים: אור- לקבוצה של לילך, אביעד ועמית לקבוצה של ענת. בתחילת השנה עבדנו יחד על קליטה שלהם וגיבוש קבוצתי ושכבתי, דיברנו על החוקים, הכרנו טוב יותר אחד את השני ואת הילדים החדשים.

מידי יום אנחנו נפגשים יחד לארוחת בוקר שכבתית. בימים האי זוגיים בכתה של לילך ובימים הזוגיים בכיתה של ענת. מידי יום חמישי יש לנו מפגש משותף של השכבה בו הילדים בחרו לשחק משחקים, לאכול יחד ארוחת בוקר ולדבר.

בחרנו חונכים אישיים לאחר שעשינו מפגשים משותפים עם א' ובהם סיפרנו להם ולילדים החדשים בשכבה מהי חונכות אישית ומה ההבדל בין חונכות אישית לקבוצתית.

לאחר "טעימות" מכל הקורסים התחלנו לבנות מערכות. המערכות עדיין בבניה, יש קורסים בהם יש "אובר בוקינג" וועדת מערכת מציעה פתרונות לקורסים אלו... כולנו צריכים עוד סבלנות...

בעברית וחשבון ניצלנו את הזמן עד לבחירת המערכות לחזרה על החומר, לסיום למידת אותיות הכתב. ובמקביל עסקנו בחגים- בתכנים משמעותיים של החג ובהיבטים חברתיים של כל חג. אנחנו מבקשות להקפיד לשלוח את הציוד הלימודי כולל מחברות, קלסר, יומן וקלמר עם כל הציוד בתוכו.

בימים שקדמו ליום הזכרון לזכרו של יצחק רבין למדנו בהרחבה על רבין- האיש ופועלו וכן על הנושא של אי הסכמות ופתרונן בצורה לגיטימית, וביום הזכרון עצמו התקיימה בבית הספר פעילות חוויתית מעשירה ומלמדת.

ועוד מחיי החטיבה הצעירה:

תהליך פתרון סכסוכים

מתחילת השנה אנחנו עורכים עם הילדים גישורים במקרים של אי הסכמות וסכסוכים. למידת שפת הגישור היא תהליך. אנחנו מדברים כולנו באותה השפה, עושות מודלינג של השפה ועורכות גישורים בין הילדים. לאט לאט השפה הופכת גם חלק מהם. על פי נסיוננו ילדים שחווים את השפה ומתנסים בה מפנימים אותה ולאט לאט לא זקוקים לנו בתהליך אלא עורכים בעצמם גישורים, מזמינים אחד את השני לגישור. אי הסכמות רחבות יותר שקשורות לחיים המשותפים שלנו בחטיבה נידונות בפרלמנט. למשל: כאשר היתה אי הסכמה היכן מותר לשחק בחצר כדורגל דנו בזה בפרלמנט כי לא מדובר באי הסכמה פרטית בין שניים- שלושה ילדים.

כאשר הסכסוך כולל שימוש באלימות פיזית המקרה מועבר לוז"ח (וועדת זכויות וחובות). אנו רואות בשימוש באלימות דרך לא לגיטימית לפתרון סכסוכים או הבעת רגשות כגון כעס ואלימות מילולית כאשר יש שימוש באלימות וז"ח מעורבים. כמובן שבמקביל להפנייה לוז"ח יש טיפול וליווי של החונך האישי וישנו תהליך שמטרתו לתת כלים לילד/ה הפוגע/ת להתמודדות עם כעס/ תסכול. כמו כן, כאשר יש עבירת בטיחות הדברים מועברים לוז"ח.

השנה, יש גם ילדים שבועדת גישור. אנחנו בטוחות שגם הם יהיו "שליחים" של השפה הגישורית בחט"צ.

כיתות א': מה למדנו בעברית ?

א' – אהבה ב' זה בית וג' היתה לנו גלידה גדולה וטעימה וד' מהי ??אצלנו היא היתה מרק דלעת טעים…

שיעורי עברית בחטיבה הצעירה התחילו בהתלהבות רבה הילדים מחכים בקוצר רוח כדי לגלות מה תהיה האות הבאה שנלמד ומהי המילה החדשה שנקבל .

התחלנו לכתוב בחוברת א' ובחוברת ב' היתה התרגשות גדולה ואנו מבקשים שכל החוברות יהיו בכתה בגלל שאנחנו עובדים בחוברות לא לפי הסדר שלהן אלא לפי מה שאנחנו לומדים הכתה.

באות ז' כתבנו מילים שמתחילות בז' וקראנו את הסיפור על זזה המכשפה מחמש מכשפות יצאו לטייל .

ובאות ח' התחלנו לשוחח על החושים: חמשת החושים ...וגם מעט על החוש השישי .

מיששנו ,טעמנו ,ראינו ,שמענו והרחנו ריחות בסביבה הקרובה.

מעניין מה נעשה באות ט' ? או י' ? כ ?ל ?ומ ?אני כבר סקרנית ...תשאלו את הילדים מה הם משערים שיקרה בשעורים הבאים .

משימה נוספת שכדאי לעשות היא לכתוב עם הילדים רשימת קניות וללכת לקנות איתם את המוצרים תוך כדי התאמה לרשימה.

אני ממליצה להירשם לספרייה העירונית ולעודד כל רצון לקרוא ולדעת יותר.

בנסיעות אפשר לקרוא שלטים, להביא מפות מטיולים ,לקרוא תפריט במסעדה, לכתוב מכתבים ופתקים למי שאוהבים ולעודד לעודד ולעודד לקרוא לכתוב ולאהוב מילים ולא לפחד מהן .

ובחשבון מה?

הקורס בחשבון הינו חלק מעולם התוכן היומיומי של הילד, המטרה היא שהילדים יבינו לשם מה הם לומדים חשבון, עוד לפני שהתחלנו ללמוד על תרגילי החיבור והחיסור פיתחנו את משמעות המספר ואת ההיבט הכמותי שלו.

הילדים התבקשו לספר על סביבתם , מס' אחים , כמות נפשות במשפחה, חברים, שכנים, קומות בבניין, תיאור הכתה בהיבט חשבוני, המטרה היא להראות לילדים שקיימת זיקה טבעית בין תוכן הסביבה (מה שרואים, מה ששומעים) לבין כמות, יש לי ילקוט אחד, שולחן אחד, מפית אחת, כמו כן ההבחנה בין זכר ונקבה בספירה.

התחלנו בהכרות שלנו עם עולם המספרים ולמדנו לרשום ספרות.

למדנו לקשר בין מספר וכמות, הכרנו את המרכיבים של כל מספר עד 10 (תרגילי חיבור)

יצאנו לחצר, ספרנו ולמדנו על מספרים זוגיים ואי זוגיים.

העמקנו ביחסים בין מספרים: גדול קטן ושווה.

סיפרנו סיפורים חשבוניים שהובילו אותנו ללמוד על תרגילי חיבור ומה הם מחוברים וסכום בתוך תרגיל. בתקופה זו אנו מתחילים ללמוד לחבר תרגילי חיסור דרך סיפורים חשבוניים.

עבדנו על התמצאות במרחב, לזהות צד וכיוון, ימין, שמאל, למעלה, למטה, פנים ואחור, למקם אובייקטים במרחב מבחינת כיוונים.

להתמצאות במרחב יש קשר הדוק לכישורים מתמטיים, לכל ספרה יש מקום במספר ומקום זה מקנה לה את משמעותה לדוגמה הספרה 5 פעם במספרים 65, 56, לכל מספר בפעולה חשבונית יש מקום ומקום זה מקנה לו את משמעותו .

למדנו לזהות כיוונים הפוכים מה קורה כשחבר עומד מולנו הכיוונים שלו משתנים. זיהוי של כיוונים הפוכים שמאל ימין עוזר להבין פעולות חשבוניות הפוכות חיבור- חיסור , כפל חילוק,כמו כן בכיווניות של כתיבת המספר.



יום שישי בחטיבה הצעירה: פרלמנט שעות מיוחדות וקבלות שבת

יום שישי הוא יום מיוחד בחטיבה שלנו ובבית הספר בכלל. אנו פותחים את היום במפגש חטיבתי בו מספרים על סדר היום. ב8:30 מתקיים הפרלמנט הבית ספרי.

אחריו מתחילות שעתיים של שעות מיוחדות, בזמן זה הילדים בוחרים ממגון הפעילויות המוצעות כלומר שתי פעילויות בהן הם רוצים לקחת חלק.

איך הכל מתחיל? הרציונל שעומד מאחורי ה"שעות מיוחדת" הינו מתן הזדמנות לפיתוח יוזמה, לימוד עמיתים, לתת במה לילד במקום שהוא טוב בו, מקום לביטוי אישי. אז איך מתחילים? יש רעיון, פונים איתו לחונך האישי או למרכז יזמות ומפתחים אותו לשיעור/פעילות: בודקים את התוכן, בודקים למי מתאימה הפעילות, כמה זמן היא תארך, איזה חומרים צריך, איפה אני רוצה שהפעילות תהייה ועוברים על מערך הפעילות.

בכל שבוע ישנן שתי פעילויות מתוך החטיבה (שבדרך כלל מיועדות רק לחטיבה) המצטרפות לכלל הפעילויות בבית הספר שחלקן הן רב גילאיות וחלקן מוגבלות גיל. אנו רואות חשיבות רבה להשתתפות בשעות מיוחדות, המשתתפים מרוויחים ידע בתחומים חדשים, לומדים לתת מקום לחבר, לכבד אותו והמורה הצעיר מקבל במה מיוחדת לשיתוף בידע שלו, מקום להקשבה, לאחריות.

השעות המיוחדות הן גם מקום שלכם ההורים לשתף אותנו ולפתוח בפננינו תכנים שאנחנו לא לומדים ביומיום. כל יוזמה תתקבל בברכה.

את יום שישי אנו מסיימים בקבלות שבת שכבתיות. בכיתות ב' הילדים החליטו שהם רוצים לערוך את כס קבלת השבת עם היין הנרות החלה והברכות ובנוסף תהייה פעילות נוספת ביוזמה שלהם. בכיתות א'- תכננו קבלת שבת והילדים לקחו אחריות וגילו יוזמה אישית הי מקסים שרנו ושתינו ואכלנו. ישנם ימי שישי שנחגוג בהם ימי הולדת ויהיו ימי שישי שנקיים קבלות שבת עם כל החטיבה.

אנו מאחלות לכולנו המשך מוצלח כמו ההתחלה

צוות החטיבה הצעירה – גלית, סימה, ענת, לילך, רותם ורוויטל



Comments